Dan domaćeg filma u bioskopu Kulturnog centra u Vrnjačkoj Banji

dan domaceg filma

Dan domaćeg filma je program posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva koji se sastoji od besplatnih projekcija dokumentarnih filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije. Nakon projekcije, gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima.

Dan domaćeg filma je inicijativa koju je pokrenuo Filmski centar Srbije u saradnji sa Filmkulturom, organizacijom posvećenom edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, koja za cilj ima obrazovanje i stimulaciju kritičkog mišljenja.
Dan domaćeg filma održaće se 05. septembra u Kulturnom centru Vrnjačka Banja sa počekom u 20h, a film koji će biti prikazan je «Žućko – priča o Radivoju Koraću» reditelja Gordana Matića. Ovo je film o јеdnоm od najboljih košarkaša svih vremena, najboljem strelcu olimpijskih igara, svetskih i evropskih prvenstava, film o čoveku po kojem je najmasovnije klupsko košarkaško takmičenje nosilo ime. Rade Korać istovremeno je bio i prva prava zvezda svog vremena promovišući popularnu kulturu koje socijalističko društvo nije osetilo do tada, a uz to što je bio jedan od najznačajnijih promotera zapadne kulture iza «gvozdene zavese», bio je i najbolji košarkaš Evrope dugo godina, kao i najbolji student elektrotehnike.