Vrnjački Karneval u Vrnjačkoj Banji je najveća turistička manifestacija u Srbiji

vrnjacka banja karneval

Vrnjački Karneval je uz Guču i Exit najveća turistička manifestacija u Srbiji i svakako predstavlja krunu dešavanja tokom sezone. Ova manifestacija okupi preko 200 000 posetilaca.
Tokom nedelju dana u julu mesecu Vrnjačka Banja je scena na kojoj se održava veliki broj maskenbala, festivala, koncerata, predstava, sportskih dešavanja. A svakako centralni dogadaj karnevala je Velika medjunarodna karnevalska povorka.
Veliki broj karnevalskih grupa iz celog sveta garantuje dobru zabavu i provod tokom ovih dana. Tokom karnevalskih dana naići ćete na topao docek vaših domaćina i karnevalsko raspoloženje koje ce Vam omogućiti da sve probleme ostavite po strani.

Iz godine u godinu ova manifestacija okuplja sve veći broj ucesnika i posetilaca kako iz zemlje tako i iz celog sveta. Priznanje za dosadašnji rad predstavlja „Turistički cvet“ za najbolju turističku manifestaciju. Ovu prestižnu nagradu dodeljuje Turistička organizacija Srbije uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i usluga.

TRADICIJA – Od osnivanja moderne banje u Vrnjčima koje se vezuje za 1868. godinu vrnjcani su pridavali veliki znacaj balovima, maskenbalima, kermesima…Ovaj duh se zadržao i do današnjih dana.Datum osnivanja (14. jul) prve turisticke organizacije na balkanu (Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo vruce vode u Vrnjcima) uzet je kao povod da se danas ustanovi manifestacija pod nazivom „Vrnjacki Karneval“. Karnevalska dešavanja su rasporedena u nedelji koja je vezana za ovaj datum.

„Price iz banjske prošlosti“ – Branko Radosavljevic – …Najvelicanstveniji kermesi priredivani su na velikoj terasi modernog banjskog kupatila.
Za organizaciju kermesa bila je zainteresovana cela Banja, svi njeni žitelji, pa i žitelji okolnih sela, koji su imali svoj udeo u kermesnom slavlju. Za kermes su pozivani gosti iz drugih mesta, a Banja je na dan kermesa bila ugladena, besprekorno cista i sva u svecanom ruhu.
Cveca je bilo na svakom koraku, a muzika je dva puta dnevno u paradnom maršu prolazila kroz banjske ulice. Terase kupatila su bile okicene mnogobrojnim lampionima i ukrasnim sijalicama, a pirotehnicari su užurbano vršili poslednje pripreme za nezaboravni vatromet.
Kermes je pocinjao oko devet sati uvece, otvarao ga je prigodnim recima predsednik neke dobrotvorne organizacije, u ciju korist je odlazio celokupan prihod, a zatim su nastupali glumci, pevaci i umetnici.
Vrnjacke žene su za to vece pripremale bezbroj torti, prosto su se utrkivale koja ce lepšu tortu da umesi. Kolaci su deljeni besplatno, bio je to dar Vrnjcana gostima, a pice i druge dakonije su služili ugostitelji. Kroz igru, razne atrakcije, izbor lepotica i druge nagrade odvijala se najlepša i najromanticnija Vrnjačka letnja noć.

Osim kermesa i drugih zabava maskenbali su svakako bili najposecenija dešavanja tog doba. ’50-ih i ’60-ih godina prošlog veka hoteli „Sloboda“,“Zvezda“ i“ROPS“ su bili organizatori ovih dešavanja tokom kojih su proglašavane najbolje maske. ’80-ih tu ulogu je preuzeo kafe „Lipa“ i uz par organizovanih maskenbala nastavio tradiciju maskenbala u Vrnjačkoj Banji. ’90-ih su maskenbali organizovani u kafeu „Elegant Draškovic“ uz brojne performanse, škole glume, muzicke radionice… 2002. godina predstavlja prvu godinu organizovanja maskenbala u kafeu „Savka“ i od tada se tradicionalno svake godine nastavljaju dešavanja ove vrste.

Po prici starih Vrnjčana pocetkom ’60-ih godina Vrnjačka Banja postaje karnevalski grad. Tokom narednih godina organizovano je nekoliko karnevalskih povorki, ali na žalost ova manifestacija ubrzo pocinje da gubi na znacaju i polako odlazi u zaborav, sve do trenutka kada Turističko sportski centar „Vrnjačka Banja“ preuzima inicijativu i osniva „Medunarodni Vrnjački Karneval“.

Prvi „Medunarodni Vrnjački karneval“ održan je u periodu od 12.07. do 17.07.2005. godine i objedinio je preko 40 razlicitih zabavnih, kulturnih i sportskih manifestacija.

Centralno dešavanje Vrnjačkog karnevala, je velika MEÐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA, koja je 2005. godine okupila 34 karnevalske grupe iz zemlje i inostranstva. Karnevalska povorka je brojala preko 1.500 ucesnika. Vec tokom drugog karnevala formira se i decija karnevalska povorka, a Vrnjacki Karneval postaje clan Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC).

Vrnjački Karneval zauzima značajno mesto u kalendaru svetskih karnevalskih dešavanja.