Parkovi Vrnjačke Banje

Već 145 godina Vrnjačka Banja delotvornošću svojih mineralnih voda i prirodnim lepotama privlači ljude. Njeni prostrani parkovi koji su pre više od jednog veka utemeljili poznati baštovani toga doba jedinstveni su u Srbiji. Simbol Vrnjačke Banje postala je velika cvetna barokna rundela ispred Termomineralnog kupatila.

U cvetnim bojama, valeru i kontrastu, niskom i visokom rastinju centralnog parka posetioci Banje krepe dušu i telo. Šetnjom duž Vrnjačke reke, u delu parka sa skulpturama nalaze se značajna ostvarenja naših i stranih vajara ukomponovana u sredinu retkim egzotičnim biljem. Divna igra svetlosti i senke na tlu. Belina mermera skulptura i jesenje crveno lišće, mirisi rascvetane lipe i ruža i umilni cvrkut ptica blagotvorno deluje na sva čovekova čula.

Nisu zaboravljeni ni najmlađi. Njih u malo dečjem parku čekaju ljuljaške, tobogani, penjalice i druge dečje radosti.

U najužem centru Vrnjačke Banje uzdiže se brdo, koje svojim stenama, ukrasnim šibljem, cvećem i hladovinom hrastovog o drugog drveća, predstavlja jedinstven prirodni ukras. Na njemu su stare vile tipičnog Vrnjačkog stila, amfiteatar, crkva, stare kamene stepenice i česma.