Okolina Vrnjačke Banje

Velik broj izuzetno atraktivnih lokacija u okolini Vrnjacke Banje , pruža Vam mogucnost da uživate u lepoti brojnih manastira, starih crkava i tvrdava, kulturno-istorijskih spomenika, planinskih izletišta, cudesnih reka, opojnih vinograda.

Planina Goč je prepun bujne vegetacije stvorene kombinacijom idealne klime i plodnog zemljišta. Padine su pokrivene gustim bukovim i cetinarskim šumama, šljivcima, vinogradima i brojnim malinjacima. To je idealno mesto za šetnju, berbu šumskih plodova i lekovitih trava (ovde se nalaze endemske biljne vrste i zajednice) i piknik pored bogatih planinskih izvora.
Sir i kajmak možete kupiti kod ljubaznih domacina, a rakiju probati uz kazan i topao osmeh gockog seljaka. Poseban doživljaj predstavljaju brojni ribnjaci sa gockom pastrmkom, gde možete na licu mesta uz roštilj i prijatno okruženje uživati u ukusnom obroku i prelepom ambijentu nedirnute prirode.

Zapadna Morava je pravi izazov za ljubitelje ribolova i osveženja. To je mesto za ljude koji uživaju u šetnjama uz osvežavajuci vetric koji donosi okrepljenje i ublažava vrelinu žege u letnjim mesecima. Ova reka predstavlja mesto protivrecnosti, doživljaj od koga zastaje dah, svet koji nije moguce razumeti, cudesni poklon koji je Srbiji podario Bog.
Svi posetioci Vrnjačke Banje koji vole reku i sportski ribolov mogu uživati i u Podunavačkim barama, koje se nalaza na Zapadnoj Moravi, 10 km od Vrnjačke Banje, gde se održavaju velika sportska takmičenja.

U ovom kraju stvorena je prva srpska država – Raška. Iz tog perioda ostali su i najznacajniji spomenici kulture. Stari gradovi, manastiri, crkve sacuvani do današnjih dana svedoce o kulturi naših predaka.

Od starih znacajniji su ostaci Maglica, Rasa, Brvenik, Jelacca, Lazarevog grada, Koznika i drugih. U ovom kraju nalaze se spomenici Raške i Moravske škole, najveci i najpoštovaniji manastiri raške baštine: manastir Studenica (1196), Žica (1210), Blagoveštenski manastir Gradac kraljice Jelene Anžujske (1272), manastir Ljubostinja (1405), Ðurdevi stupovi (1168), Sopocani kralja Uroša I…