Klima u Vrnjačkoj Banji

Vrnjačku Banju karakterišu osobenosti umereno-kontinentalne klime, koja je izmenjena lokalnim uslovima. Leta su umereno topla, a zime umereno hladne. Srednja godišnja temperatura je 10,3°C,  dok je zimi -0,8°C, u proleće 10,5°C, leti 20°C, u jesen 11,4°C. Najviša temperatura vazduha u Vrnjačkoj Banji zabeležena je 1939. godine (22. jula) i iznosila je 40,5 °C. Najniža temperatura zabeležena je 1929. godine (11. februara) i iznosila je –28,5°C.

Vlažnost

Prosečna relativna vlažnost vazduha iznosi 77,7%. Najsuvlji je mesec avgust, a najvlažniji je decembar. U većini meseci jutarnja vlažnost veća je od večernje, osim u maju, junu, julu i decembru.

Oblačnost

Oblačnost u Vrnjačkoj Banji nije velika. Prosečna oblačnost iznosi 55%. Razlika između najvedrijeg (avgusta) i najoblačnijeg  (januara) meseca je znatna i iznosi 35% U svim mesecima, osim u junu, jutarnja oblačnost je veća od večernje. Vedrih dana u godini, sa srednjom oblačnošću ispod 20%, godišnje je oko 80. Najveći deo godine ima umerenu oblačnost.

Atmosferski talog

Srednja godišnja količina atmosferskog taloga u Vrnjačkoj Banji iznosi 779,2 mm. Najviše taloga pada u junu i oktobru, a najmanje u decembru i januaru.

Vetar

Planinska uzvišenja oko Vrnjačke Banje zaklanjaju je od jakih vetrova. Vetrovitih dana ima u februaru, martu i aprilu, dok ih je u ostalim mesecima mnogo manje. Veliki broj dana u godini je bez vetrova, oko 170. U letnjim mesecima predveče se oseća blag povetarac.