Crkve i manastiri u Vrnjačkoj Banji

Hram rođenja presvete Bogorodice Ovaj hram podigao je Hadži Jeftimije Popović, protojerej iz Vrnjačke Banje, 1834. godine u vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića. Prota Jeftimije služio je u ovom hramu 47 godina. Sahranjen je sa južne strane hrama, na šta ukazuje njegova nadgrobna ploča. Na južnoj strani hrama  nalazi se spomen ploča Srpskim ratnicima (Soluncima), koji položiše živote za veru i otečestvo u ratovima 1912-1918. godine. Ikonostas crkvi priložio je Jovan Kujundžić, trgovac iz Beograda, 1875. godine. Hram je posvećen rođenju presvete Bogorodice 21 (8)  septembra mala Gospojina, što svedoči divan mozaik iznad ulaznih vrata. Dograđivan je dva puta u dužinu 1936. i 1973. godine. Sadašnji izgled sa zapadne strane projektovao je pokojni dr Dragomir Tadić, arhitekta iz Beograda. Letnja slava, litija Vrnjačke Banje je 28. jula. Sveti mučenici Kirik i Julita.

Okolina

U okolini Vrnjačke Banje možete posetiti nekoliko sakralnih objekata: Crkvu Svete Bogorodice u Stanišincima, Crkvu Svetog Save u Gračacu, Crkvu Svetog Jovana u Vukušici, Mauzolej porodice Belimarković na Vrnjačkom groblju i Manastir Svete Petke u Stublu.

Oko banjskog telesnog lečilišta postoje mnoga lečilišta za raslabljenost duhovnu.

 

Žiča

Manastir Žiča je udaljen 32 km od Vrnjačke Banje. Do manastira je najbolje doći putem koji vodi ka Mataruškoj Banji.

Studenica

Manastir Studenica je udaljen 80 km od Vrnjačke Banje. Do manastira je  najbolje doći putem koji vodi preko Mataruške Banje ibarskom magistralom  do naselja Ušće odakle se put odvaja do samog manastira.

Ljubostinja

Manastir Ljubostinja je udaljen 16 km od Vrnjačke Banje. Do manastira je  najbolje doći preko Trstenika i sela Grabovac.

Stubal

Manastir Svete Petke u Stublu je udaljen 7km od Vrnjačke Banje. Smešten je na obroncima Gledićkih planina. Do manastira je  najbolje doći putem koji vodi ka  selu Ugljarevo preko Zapadne Morave.

Lazarica

Crkva Lazarica se nalazi 38 km od Vrnjačke Banje na ulazu u Kruševac.

Ovi manastiri u okolini Vrnjačke Banje svedoci naše prošlosti su svetinje u kojima se srpska istorija može doživeti u jednom danu. Pored manastira i crkava, na okolini vrletima i danas stražare nekad jake tvrđave: Ras (VIII vek), Maglič (XIII  vek), Brvenik i Koznik (XV vek).