Trgovine i zanati u Vrnjačkoj Banji

Okruženi lepotom i dobrom namerom samo nastavite šetnju. Tu je negde ono što ste zapravo hteli da nađete – tradicionalne zanate koji nas podsećaju na prošlost. Tradicija izrade opanaka u Banji datira od davnina pa su po tom zanatu Vrnjci i dobili ime. Legenda kaže da su Grci stočari u srednjem veku boravili na planini Goč i pravili obuću od neštavljene kože. Najvažnija etapa pri izradi te obuće, koja je preteča opanku, nazivala se „vrnčanje” i tako su ljudi koji su to radili nazvani Vrnjčanima, a mesto Vrnjci. U Banji možete videti najveći opanak na svetu. Upisan je u Ginisovu knjigu rekorda, a napravio ga je od deset volujskih koža opančar Slavko. Opanak je dugačak 3,2 m što odgovara broju cipela 450.

Moderni tržni centri i butici su pravo mesto za zaljubljenike u lepo i dobro.

U poslednjoj deceniji Vrnjačka Banja je postala pravi mali modni centar Srbije. U specijalizovanim buticima proizvođača, robu možete kupiti po povoljnim uslovima.

I najprobirljiviji će na Vrnjačkoj, zelenoj pijaci tokom čitave godine pronaći obilje plodova doline Zapadne Morave i čuveni gočki sir i kajmak.